fbpx

Om Musto

Vår historia

På MUSTO ser vi ditt äventyr som vår utmaning. Vi utvecklar tekniska funktionsplagg som hjälper dig att prestera maximalt.

Vi har 50 års erfarenhet av att utveckla tekniska funktionsplagg och är världens ledande varumärke inom havssegling och ett ledande brittiskt varumärke inom jakt och hästsport. Vi använder samma tekniska material som skyddar våra oceanseglare för att hålla dig torr och behaglig i våra Country- och Evolution-plagg.

Våra designers är fanatiska när det gäller detaljer och stil. Stil möter högteknologisk prestanda i allt vi gör – från den perfekta ergonomiska skärningen i våra aktivitetsjackor till det noggranna hantverket i våra handgjorda skinnskor. Vi arbetar bara med de bästa tillverkarna så att du säkert ska få perfekt MUSTO-kvalitet varje gång.

Från början är vi ett brittiskt företag, men våra kläder, skor, väskor och accessoarer är designade med ett internationellt perspektiv så att du ska kunna vara aktiv i alla klimat och alla typer av terräng runt om i världen. Från lediga helger på landet till piskande stormar på den Antarktiska oceanen presterar MUSTO maximalt så att du kan göra det samma.

Vår mission är att utrusta dig, ditt team och din familj för alla typer av äventyr. Vi utsätter våra produkter för extrema tester i världens mest fientliga miljöer, och i labb, för att driva innovationen framåt och för att du ska kunna lita på att våra produkter både presterar och håller år efter år. Människor talar ofta om sin över 20 år gamla MUSTO-jacka som de har använt hur mycket som helst och som fortfarande fungerar precis som den ska. Vår berömda slitstyrka gör att vi kan erbjuda livstidsgaranti för många av våra plagg och en unik reparationsservice.

Upptäck vår exceptionella prestanda i funktionsplagg, innovativa skor, slitstarka väskor och högtekniska accessoarer, som alla designats för dina äventyr.

Hur allt började

Keith Musto kom till Tokyo som en ganska osannolik deltagare i det brittiska olympiska seglingslandslaget 1964. Han var för lätt och för kort för den tunga Flying Dutchman-båt som han tävlade i. Keith och hans besättning, Tony Morgan, insåg snabbt att deras enda chans att vinna guld var att vara mer vältränade än sina medtävlare. Så de gjorde det då otänkbara. De tränade styrka och kondition varje dag, inklusive julafton. Konkurrenterna hånade dem och ansåg att deras träning var osportslig men en ny typ av seglare uppstod. Idrottsmannen.

Keith Musto minns att ”vi seglade i stickade tröjor och gamla flanellbyxor i många år. Man blev blöt och fick stå ut med det. Men när vi klättrade upp i allt högre tävlingssammanhang insåg vi att detta var ett problem som måste lösas.” Så efter att han tagit seglarvärlden med storm och vunnit silver i Tokyo (han missade guldet med ”nanosekunder”), bestämde han sig för att börja tillverka banbrytande teknisk seglarutrustning.

 

Det var i Essex, i en gammal barack för krigsfångar från andra världskriget, som allt började. Keith började tillverka segel tillsammans med Edward Hyde under namnet Musto & Hyde Sails. Men Keith växlade snart fokus och började konstruera tekniska seglarkläder. Han lärde sig snabbt grunderna inom klädtillverkning, betalade sin fru med en Mars varje dag för att sköta tillverkningen och maskinskrivandet. Det var ont om pengar.

1980 bröt sig Keith loss från Musto & Hyde. Hans team blev snabbt den ledande tillverkaren och försäljaren av tekniska seglingskläder. Det var specialplagg som användes och rekommenderades av världens mest hyllade seglare. Den röda silhuetten av Keiths olympiska Flying Dutchman-jolle fungerade som märke på seglarplaggen och blev snabbt ett erkänt kvalitetstecken. MUSTO blev till som företag.

Innovativa redan från början

Lagerplagg

De allra bästa ligger i framkant. Och det är precis vad vi på MUSTO gjorde och fortfarande gör. Från mun till mun spred vi idén att klä sig i ett 3-lagerssystem under många år innan människor insåg fördelarna med den smarta idén att klä sig med tunna lager för värme, skydd och rörelsefrihet. Vi visste att det fanns bättre sätt att hålla sig varm än att ta på sig tjocka, kraftiga kläder. Idén vann mark under en Whitbread Round the World-tävling, där den äventyrlige seglaren Cornelis van Rietschoten testade 3-lagerssystemet på allvar på den Antarktiska oceanen för att leda bort fukt och svett. Numera är lagerplagg standard vid alla typer av utomhusaktiviteter.

Överlevnad

När seglingstekniken utvecklades blev tävlingarna allt mer extrema, våghalsiga och farliga. Efter tragiska olyckor under Whitbread Round the World Race – världens tuffaste seglingstävling (numera Volvo Ocean Race) – kontaktade tävlingsledarna MUSTO 1990 för att utveckla en ny torrdräkt. Kravet var att den skulle förlänga överlevnadstiden från 15 minuter till 2 timmar i världens kallaste vatten, så att det gick att rädda personer som fallit överbord.

1992 lade den berömde seglaren Skip Novak sitt liv i våra händer när han testade prototypen för MUSTOs nya torrdräkt genom att simma i de iskalla vattnen utanför Antarktis. Keith Musto minns att ”testet var en stor framgång, men när Skip skulle klättra upp ur vattnet öppnade han dräkten vid halsen för att släppa ut lite luft och få bättre rörelsefrihet. Han frös ju nästan ihjäl eftersom varken han eller vi insåg hur viktig luften var för isoleringen.” Så vi fick lägga till ett rör där användaren vid behov kan blåsa in luft i torrdräkten. I dag har våra torrdräkter överlevnadstider på upp till 3 timmar i vatten så kalla som 5 °C.

Specialmaterial

För att utrusta dig för dina största äventyr måste vi använda tekniska material med absolut högsta prestanda. Så våra designers och utvecklare arbetar med många av världens bästa tillverkare av tekniska material, och vi samarbetar med flera av dem för att utveckla nya specialmaterial.

1994 inledde MUSTO ett samarbete med W.L. Gore – en likasinnad innovatör och tillverkare av världens bästa vattentäta material. Utmaningen var att skapa ett vattentätt material som andas och som är tillräckligt slitstarkt för att tåla det hårda och brutala vädret under oceanseglingar. Tillsammans skapade vi ett extra starkt GORE-TEX® Pro-membran. Det utgör grunden för vår berömda MUSTO HPX-serie som är grundligt testad på oceanerna. MUSTO HPX-serien har nu förfinats i över 20 år och är världens ledande utrustning för oceansegling. Vi gör allt för att designa utrustning som skyddar dig under alla förhållanden.

I dag är MUSTO synonymt med världens bästa plagg för segling, ridsport och jakt. Varumärket har fått två utmärkelser som kunglig hovleverantör. Det används i alla Volvo Ocean Race-tävlingar (tidigare Whitbread Round the World Race) sedan 1981 och har valts ut som skyddsutrustning för brittiska sjöräddningssällskapet RNLI. Du hittar MUSTOs tekniska funktionsplagg i butiker runt om i världen och vi finns idag i 40 länder.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av våra nyheter och exklusiva erbjudanden